JÍDELNA U PLETAŘŮ

Alergeny v potravinách


Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU

1) Obiloviny obsahující lepek - výrobky z nich 1/1 pšenice, 1/2 žito, 1/3 ječmen, 1/4 oves, 1/5 špalda, 1/6 karmut* jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život

3) Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život

8) Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů 8/1mandle, 8/2lískové, 8/3vlašské, 8/4kešu, 8/5pekanové, 8/6para, 8/7pistácie 8/8makadamie a výrobky z nich

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg

13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich

*Kamut je starodávným druhem pšenice, která nebyla dotčena moderními zemědělskými postupy, pro něž je charakteristické, že chuť a obsah živin v zrnu obětují zajištění vyšších výnosů.