Alergeny v potravinách
Seznam potravinových alergenů, které musí být dle evropské směrnice 1169/11 EU označeny:
-
Obiloviny obsahující lepek – zahrnuje produkty z těchto obilovin:
- Pšenice
- Žito
- Ječmen
- Oves
- Špalda
- Kamut* (včetně jejich hybridních odrůd)
- Korýši a výrobky z nich – mezi vysoce rizikové potraviny.
- Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny s vysokým rizikem alergické reakce.
- Ryby a výrobky z nich.
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich – vysoce alergenní potravina.
- Sója a výrobky z ní.
- Mléko a výrobky z něj – patří mezi vysoce rizikové potraviny pro alergiky.
-
Skořápkové plody – zahrnuje všechny druhy ořechů:
- Mandle
- Lískové ořechy
- Vlašské ořechy
- Kešu
- Pekanové ořechy
- Para ořechy
- Pistácie
- Makadamie
- Celer a výrobky z něj.
- Hořčice a výrobky z ní.
- Sezamová semena a výrobky z nich.
- Oxid siřičitý a siřičitany – při koncentraci vyšší než 10 mg/kg nebo 10 mg/l.
- Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj.
- Měkkýši a výrobky z nich.
*Kamut je starobylý druh pšenice, který nebyl ovlivněn moderními zemědělskými postupy. Oproti současným odrůdám si uchoval více živin a charakteristickou chuť, která není podřízena vysokým výnosům.